Stavanger

A. Idsøe Grill & Berkel
A. Idsøe Grill & Berkel er den nyfødte restauranten til den ikoniske slakteren Albert Idsøe, midt i hjertet av Stavanger. Restauranten er både stilig og moderne, med komfortable stoler og kvalitetsvinglass. Den ligger rett ved siden av familiens berømte slakterbutikk, som har vært drevet siden 1828.
Menyen er naturligvis dominert av pålegg, terriner, pølser og all slags grillet kjøtt.
Vinlisten teller rundt 600 titler og består hovedsakelig av klassiske viner, med en sterk representasjon av kjente viner fra topp-produsenter i Burgund, Bordeaux og California. Det finnes elleve viner tilgjengelig på glass, og for å utforske et bredere utvalg har sommelieren en Coravin tilgjengelig. Vårt råd er å gå for en biff og en god flaske klassisk rød Bordeaux.
Bellies
Kompromissløs, kreativ og ambisiøs er tre stikkord som beskriver Bellies godt. Restauranten holder til i et tidligere hermetikkfabrikkanlegg på østsiden av Stavanger. Interiøret er varmt og innbydende, og absolutt verdt turen fra byens sentrum.
Menyen er helt plantebasert, og vinene er for det meste naturlige. Det som imidlertid setter Bellies i en særstilling sammenlignet med andre restauranter, er gjennomføringen. Hver eneste rett er intens, kompleks og usedvanlig godt balansert. Vinpairingene er dessuten blant de beste vi har smakt i Norge.
Uansett hvor glad du er i kjøtt, er en kveld på Bellies å anbefale på det sterkeste. Du vil gå derfra med en helt ny forståelse for hva plantebasert mat kan være.
Gaffel & Karaffel
Gaffel & Karaffel er et restaurantkonsept midt i Stavanger sentrum. De huser flere spisesteder som alle deler den samme vinkjelleren og meny. I første etasje finner du det uformelle brasseriet Nick & Jonnies, mens baren og vinkjelleren holder til i underetasjen.
Gaffel & Karaffel har en imponerende vinkjeller, belønnet med to glass av Wine Spectator, og rommer rundt 850 ulike viner. Her finner du god dybde i årganger fra anerkjente produsenter i klassiske områder som Champagne, Bourgogne, Bordeaux, Piemonte, Toscana og mer. Listen over Cru-viner fra Produttori del Barbaresco er alene verdt et besøk.

Hermetikken
Hermetikken Restaurant startet som en vinbar, og har nå blitt en fullverdig restaurant med et nøye sammensatt vinkart. Restauranten ligger i den vakre Ledaalsparken, en kort spasertur opp fra bysentrum. Dette stilige stedet er det andre stedet åpnet av folket bak Norvald Vinbar, Silje Hanasand og Knut-Espen Misje (Star Wine List sin Bergen- og Stavanger-ambassadør).
Her kan du lene deg tilbake, slappe av og nyte sesongmenyen, enten du sitter ved et av bordene, ved baren eller ved et av vinduene med utsikt over parken. Kjøkkensjefen er Stuart Barber. Han har bakgrunn fra topprestauranter i Storbritannia som The Fat Duck, Studio London og Morston Hall. Her kan du velge mellom Omakase med 12 serveringer eller en 5-retters meny.
Sommelierene tilbyr varierte og interessante vinparinger som absolutt er verdt å sjekke ut. Vinkartet er under utvikling og har for øyeblikket rundt 400 referanser, med et generøst utvalg av vin på glass. Coravin brukes for både stille og musserende viner. Fokuset er på å bygge opp et fantastisk utvalg av kvalitetsviner med fokus på Pinot Noir og Chardonnay fra topprodusenter over hele verden.
Matbaren Bistro by Renaa
Renaa Matbaren er godt på vei til å bli en kulinarisk institusjon i Stavanger. Deres elegante, men likevel solide bistromeny er blant byens beste. Interiøret er varmt og innbydende, og de ansatte surrer og fikser rundt deg på en vennlig og effektiv måte.
Restauranten er en del av det voksende Re-Naa-imperiet i Stavanger, ledet av den prisbelønte kokken Sven Erik og hans kone Torill Renaa. Paret er ikke av typen som hviler på laurbærene, og det er mer enn sannsynlig at du ser dem suse gjennom restauranten eller hilse på deg i døren når du ankommer, klare til å få deg til å føle deg komfortabel og hjemme.
Matbaren egner seg for mange anledninger og er et godt valg uansett om du føler deg sulten etter en ettermiddag med shopping i Stavanger sentrum eller er ute for å feire.
Matmagasinet Vinbar
Uformell, travel og innbydende er tre stikkord som dukker opp når man tenker på Matmagasinet. Denne smeltedigelen ligger i vakre Ledaalsparken, og det yrer av folk uansett om det er sol eller regn, snø eller sludd. De har åpent for både lunsj og middag, og stedet passer for mange typer sult. Terassen ute er helt klart uimotståelig om sommeren.

Norvald Vinbar
Norvald Vinbar åpnet dørene i januar 2022 midt i Stavanger sentrum. Lokalet ligger i et hjørnebygg med god takhøyde og store vinduer. Det er plass til rundt 35 personer inne og 20 ute når været tillater det.
Interiøret er innbydende, koselig og varmt, møblert med norsk design. Blikkfanget er en innbygd, temperaturkontrollert vinkjeller som rommer omtrent 2000 flasker.
Vinlisten har rundt 400 referanser og tilbyr en god del vin på glass. Alle viner serveres i glass av høy kvalitet. Vinene kommer hovedsakelig fra anerkjente produsenter med fokus på Bourgogne, Piemonte og California. Listen byr også på naturviner fra topprodusenter verden over. På tapasmenyen finner du blant annet pålegg, ost og oliven.
Restaurant SÖL
Det er lett å bli litt bortskjemt med nordisk mat for tiden. Unge og ambisiøse kokker henter stadig inspirasjon og teknikker fra hverandre, og det virker som om det ikke finnes en eneste grønnsak igjen som ikke har blitt fermentert, malt til pulver og drysses over en tallerken.
Selv om SÖL deler sin ny-nordiske filosofi med mange andre moderne restauranter, lykkes de der andre kanskje feiler på et helt avgjørende punkt: Å få hver eneste rett til å smake fantastisk, hver eneste gang.
Restauranten ser tilsynelatende enkel ut med sine avslappede tremøbler og spartanske innredning. Men atmosfæren her er varm og raus, maten er rett og slett nydelig, og personalet er oppmerksomt og kunnskapsrikt.
RE-NAA
Restaurant RE-NAA er en restaurant som nettopp fikk sin tredje Michelin-stjerner. RE-NAA skiller seg ut, ikke på grunn av gimmicker eller teatralitet, men rett og slett på grunn av den suverene kvaliteten på maten, vinkartet, servicen og presentasjonen.
Dette er et sted hvor du kan slappe av og se på kokkene som er oppslukte av arbeidet sitt, eller velge å fokusere på selskapet og den spesielle anledningen.
Uansett valg, er kvaliteten skyhøy og respekten og håndteringen av lokale råvarer er superb. Det prisbelønte teamet i fronten, ledet av restaurantsjef Kristoffer Aga med Sander Johnsson som hans høyre hånd, er blant eliten av norske sommelierer. Begge er medlemmer av Det Norske Sommelierlandslaget, med Sander som vinner av Norges beste sommelier 2022 og Kristoffer som andre runner-up.
Sist oppdatert: 25. mars 2025 av ManneMat

