Tidlig i september 2023 var vi på sen lunsj hos Hanami Aker Brygge. Både vi og vårt følge har besøkt de tidligere med varierende erfaringer – så også denne gangen. Mye positivt men også enkelte ting de må jobbe videre med.
Vi kom til sen lunsj (klokken 1400) men dette var nok heller tidlig for de fleste andre som ønsket seg en matbit her denne fredagen. Lokalene var rimelig tomme men atmosfæren likevel hyggelig. Lite besøk borget i hvert fall for god service og oppmerksomhet.

Vi ble godt tatt imot og tidlig spurt om hva vi ønsket å drikke. Vi bestilte to ganger vin og to ganger øl; En Château du Val de Mercy (Chablis) til halve selskapet og Asahi og Erdinger for den øldrikkende halvdelen.
Kort tid etter fikk vi spørsmål om hva vi ønsket fra menyen men overlot fort dette valget til Hanami. Vi ba enkelt og greit om at de leverte deres førstevalg på løpende bånd til vi sa stopp. Og det ble totalt ti retter før vi sa oss fornøyde.
Rett 1: Tunfisk i trøffelsoyasaus
Denne retten var utmerket, (forholdsvis) fersk tunfisk er aldri feil, men toppet med en eminent trøffelsoyasaus og god crunch var dette en perfekt start på gildet.

Rett 2: Yellowtail med Avruga og orientalsk salsa
Yellowtail er kjent for sin milde, delikate smak og saftige tekstur. Smaken kan best beskrives som mild, søt og litt nøtteaktig.
Smaken av yellowtail-fisk kan variere litt avhengig av hvor den er fanget, hva den har blitt matet med og hvordan den er blitt tilberedt. Generelt sett har den en smak som er mindre kraftig enn noen andre typer fisk, som for eksempel laks eller tunfisk.
Retten vi fikk servert ble av deltakerne oppfattet som litt smakløs og en nedtur i forhold til tunfisken vi fikk servert først.
Rett 3: Tataki av okse med ingefær- og sjalottløkdressing
Vi var tilbake til standarden fra første rett, denne retten var veldig god! Tataki er en japansk matlagingsmetode som vanligvis brukes til kjøtt eller fisk, spesielt råvarer av høy kvalitet som biff eller tunfisk. Ordet tataki betyr «banket» eller «slått» på japansk, og denne teknikken involverer rask steking eller grilling av maten på overflaten mens den forblir rå innvendig. Tataki er kjent for å bevare råvarenes naturlige smak og tekstur samtidig som den gir en deilig kontrast mellom den rå kjernen og den smaksrike, forseglede overflaten.
Den møre biffen hadde en perfekt skorpe og sammen med dressingen var dette en absolutt god femmer. Kombinasjonen ingefær og sjalottløk er nydelig og bør også prøves i andre retter.

Rett 4: Pannestekt havaborr med eple- og limepuré og sitrongress-skum
Havaborren ble lekkert presentert og hadde en smakfull og nydelig stekeskorpe. Fisken i seg selv hadde ikke spesielt mye smak men puréen og sitrongress-skummet ga det nødvendige påfyllet av aromaer. Vi likte retten godt og alle bitene forsvant. Vi erkjenner lett at valget av øl til maten var en bommert og at hvitvinen (tidligere nevnte chablis, Château du Val de Mercy) riktig løftet frem smakene for alle rettene.
Rett 5: Grillede spicy kamskjell og ponzumajones
Kamskjell er aldri feil – dersom de blir tilberedt godt. Hanami virker å ha god kontroll på tid og temperatur så denne retten ble nydelig. Godt og spicy krydder samt majonesen ga en perfekt balansert rett. En god crunch i tillegg toppet det hele.
Vi var usikre på hva ponzumajones var men etter en liten avklaring fremkom det at ponzu er en japansk saus laget av soyasaus, sitrusjuice (vanligvis fra yuzu, sitron eller lime) og med søtning som sukker eller mirin. Den har en balansert smak som kombinerer den salte smaken fra soyasaus med den syrlige friskheten fra sitrusjuice.
Rett 6: Ålmaki med kremost, teriyakiglaze og shiso
Vi skal ikke si at ål er vår favoritt i fiskeverdenen, da skal garnityret gjøre svært mye for å heve smaken. I denne retten var det spesielt teriyakiglazen kombinert med kremosten som bidro til at vi spiste opp alle bitene. Kremosten dempet også noe av ettersmakene fra forrige rett. Ikke vårt førstevalg en annen gang.
Rett 7: Tekka maki – tunfisk, wasabi / laks, wasabi
Dette var en rimelig smakløs rett om man ser bort fra wasabien… Forbigås i stillhet og definitivt ingen höjdare. Terningkast «lite».
Rett 8: “Torched” laks med røkt Ikuramajones og søtpotetchips
Fra asken til ilden – dette var god fisk! Og ikke bare fisken men også den røkte ikuramajonesen og de knasende søtpotetchipsene. En riktig god rett med mange smaker, god tekstur og passe punch fra majonesen.

Rett 9: Hickoryrøkt lammecarré
Dette var dagens kjedeligste rett rent presentasjonsmessig. Lammekjøttet var mørt nok og hadde noe smak av hickory men ikke utpreget. Carréene ble servert helt for seg selv på en tallerken uten noen form for tilbehør, dette trakk noe ned for denne retten. Vi er glade i lam men vil nok ikke velge denne retten én gang til.
Rett 10: Spicy indrefilet av okse
Kaboom! Siste rett var knall avslutning på lunsjen og en bra start på ettermiddagen og kvelden. Denne retten kom i en svært raus porsjon og hadde samlet alle smaker vi savnet fra de foregående rettene. Indrefileten var helt nydelig mør og saftig, og perfekt stekt. Her var det godt spicet opp med både chili og vårløk. Kombinert med en balansert soyabasert saus var dette totalt sett den beste retten av de ti vi kom oss gjennom. Anbefales!

Hanami oppsummert
Vi var godt fornøyd etter et etegilde av en lunsj og hoppet elegant over middag denne fredagen. Som nevnt har vi besøkt Hanami tidligere og lite har egentlig endret seg siden da, bortsett fra menyen. Atmosfæren var ganske slapp men skyldtes nok heller tidspunktet fremfor restauranten. De få som var i lokalet syntes å kose seg og personalet var både høflige og oppmerksomme.
Hanami har aldri vært og kommer nok heller aldri til å bli et rimelig alternativ i lunsj- eller middagskategorien. Med noe varierende smak og kvalitet tar de seg uansett vel godt betalt. Ja, råvarene er gjennomgående gode, men om vi oppsummerer en 10-retters lunsj med tilhørende drikke og belaster kortet med rundt 6000 kroner, ja, da går man ikke hit hver fredag.
Dette sagt, Hanami er et hyggelig sted og med jevnt over god mat. Hanami når ikke helt opp til en femmer på vår skala, ene og alene på grunn av rettenes varierende smak og kvalitet. Tunfisk, tataki og indrefilet kommer vi gjerne tilbake og spiser igjen!
Prisnivå: 4 av 5 (0 er rimeligst, 5 er dyrest)
Tidspunkt for besøk: 8. september 2023 kl. 1400
Les om poengskalaen: Slik tester vi
Sist oppdatert: 2. april 2025 av ManneMat

