Gode påsketips

Påsken står for døren og vi har samlet noen tips som kan være nyttige å ha med seg inn i påskeuken. Åpningstider er viktig, det samme er hva man skal spise og drikke.

Påske handler om god mat og hygge med familie og venner. Nyt lange frokoster, prøv langtidsstekt lammestek og avslutt med en deilig dessert.

På sporet av påskematen

Det er noen ting som vi bare må ha i påsken. Dette er fem matvarer som folk spiser mer av i påsken enn ellers i året:

  • Egg 
  • Sjokolade
  • Appelsin
  • Lammekjøtt
  • Marsipan 
paskemat meny 01 24
Foto: Meny

– Det er ikke noen store overraskelser her. Folk liker egg til frokost, litt sjokolade på turen, lammestek til middag og kanskje noe marsipan på kvelden. Mer eller mindre akkurat det samme som de likte i fjor påske og året før der. Kort og greit oppskriften på en veldig hyggelig påskefeiring, sier Gunnar Thoen, analyseansvarlig i MatPrat.

Eggerøre eller hardkokt egg? Mysteriet oppklart

Egg er en naturlig del av påsken for de aller fleste. Men nøyaktig hvor mange egg vi spiser er uvisst.

– Det er litt vrient å tallfeste helt nøyaktig. Men vi antar at vi spiser ca. ett egg om dagen i løpet av de røde dagene. I sum utgjør dette omtrent 27 millioner egg til sammen, forteller Thoen.

Årets undersøkelse viser imidlertid noen forskjeller når det gjelder tilberedningen av egg

– Det er bløtkokt og hardkokt egg som topper listen over den mest populære måten å tilberede eggene i påsken. Det er neppe noe mysterium hvorfor, dette har nok å gjøre med de lange påskefrokostene og eggets rolle her, sier Thoen.

paskemat meny 04 24
Foto: Meny

Men det er likevel noen aldersforskjeller når det gjelder tilberedningsmetode.

– Undersøkelsen viser at favoritten blant de yngste (18-29 år) er eggerøre, mens for de over 60 år, er bløtkokte egg den soleklare favoritten, sier Thoen.

Hvem lager lammemiddagen?

Undersøkelsen viser at 4 av 10 planlegger å spise lam i påsken. Det er lammestek som gjelder.

– Det er flere kvinner enn menn som står for lammemiddagen. Men det er først og fremst de over 50 år som tilbereder lammemiddagen og som er mest glad i lammekjøtt, avslutter Thoen.

(Kilde: NTB/MatPrat)

5 gode tips om påskemat

1. Lam på menyen: Lam er en klassiker i påsken, og kan tilberedes på mange forskjellige måter. For en saftig og smakfull lammestek, prøv å gni den inn med urter og krydder dagen før du skal steke den. Tilbehør som fløtegratinerte poteter, asparges og grønnsaker er perfekt til lam.

2. Eksperimenter med nye smaker: Vær ikke redd for å prøve nye smaker og ingredienser i påskematlagingen. Lam kan for eksempel marineres i yoghurt og sitron, eller tilberedes med asiatiske krydder. Prøv også å lage spennende salater med friske grønnsaker og urter.

3. Hjemmebakte godsaker: Hva er vel påske uten hjemmebakte kaker og brød? Prøv å bake en saftig appelsinkake, søte boller med appelsin og vanilje, eller en tradisjonell påskekake. Nybakte rundstykker til frokosten er også en god start på dagen. Om du ikke klarer eller er innstilt på dette selv er det en gylden anledning til å samle familie og venner rundt kjøkkenbenken og lage noe i fellesskap.

4. Påskefrokostkos: Påskelunsj og påskedagsfrokost er perfekte anledninger til å samles med familie og venner. Server et utvalg av pålegg, som eggerøre, laks, spekemat, syltetøy og oster. Ferskbakte brød og rundstykker setter prikken over i’en.

5. Drikke til påskemat: Til lam er det godt med en fyldig rødvin, som en Pinot Noir eller Merlot. Til kylling og fisk kan du velge en hvitvin, som en Chardonnay eller Sauvignon Blanc. Øl er også et godt alternativ, og et lyst øl eller en IPA passer godt til lam og grillmat. Se for øvrig Vinmonopolets tips under.

paskemat meny 05 24
Foto: Meny

Tips til tilbehør:

  • Fløtegratinerte poteter
  • Asparges
  • Brokkoli
  • Grønne bønner
  • Salat med friske grønnsaker og urter
  • Syltetøy og chutney
  • Sauser og dips

Tips til drikke:

  • Rødvin: Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon
  • Hvitvin: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling
  • Øl: Lyst øl, IPA, Pilsner

Smaken av lam

Klassisk lammemiddag er surret stek eller helstekt lår med fløtegratinerte poteter og ovnsbakte grønnsaker. Det er en rett med en del karamellisert smak fra kjøtt og poteter kombinert med den jernaktige og nesten fruktige smaken fra det rosa lammekjøttet. Det er også litt sødme fra møre grønnsaker og en del fett.

Hva er godt å drikke til lammestek?

Sødmen og det karamelliserte passer fint til vin med en del utvikling eller preg av lagring på fat, som hint av vanilje og krydder.

Urtepreget som finnes i noen druetyper, eller krydder fra lang lagring eller fat blir like godt til lammet som en rosmarinkvist. Akkurat på samme måte er det godt med øl med humlepreg.

Friskhet er fint til feit mat og her kan hvitvin gjøre en like god jobb som rødvin.

Disse tipsene kan også fungere godt til lammegryte.

Rødvin

  • Utviklet vin fra områder som Bordeaux, Cahors, Madiran eller Bandol i Frankrike
  • Utviklet og fatlagret vin som reserva eller gran reserva fra Rioja eller liknende fra Ribeira del Duero, Navarra eller Priorat i Spania
  • Litt utviklet og gjerne fatlagret vin fra Italia, som Chianti, Brunello di Montalcino, Taurasi eller Gattinara.
  • Vin på druen Xinomavro fra Hellas eller Baga fra Portugal
brunello di montalcino 3750 1 2
Brunello di Montalcino

Hvitvin

  • Fatlagret vin basert på druen Chardonnay fra California, Sør-Afrika eller Australia
  • Hvitvin lagret helt eller delvis under flor fra Jura
  • Utviklet fatlagret hvit bordeaux fra Frankrike eller hvit rioja fra Spania.
  • Oransjevin med tydelig preg av skallkontakt

Øl og sider

  • Klassisk IPA eller pale ale med tydelig preg av malt
  • Red eller amber ale
  • Sider fra England eller Norge
  • Fransk sider fra Bretagne eller Normandie i Frankrike

Alkoholfritt

  • Håndverkssider eller IPA uten alkohol
  • Eplemost med eller uten røde bær

(Kilde: Vinmonopolet)

Klikk.no og deres eminente vinanmelder Arnie Stalheim har gått mer konkret til verks og kommet med fem gode anbefalinger til påskelammet:

Det beste påskeølet

Ølakademiet har testet 13 påskeøl og én mjød:

Høyeste score i testen fikk to produkter med 93 poeng og omregnet til terningkast; fem på terningen. 

Om testvinnerne sier juryen:

Nøgne Ø – God Påske «En fyldig, velbalansert og smakskraftig påskeøl til å nyte for seg selv eller med mat.»

Marlobobo – Bourbon BA Oren-G Vintage 2021 «En deilig, smaksrik og søt mjød med flotte balanserende smaker av appelsin og kirsebær.»

LHC Vinmonopolet Karl Johan juni 2018 Sony15

Når kan du kjøpe vin påsken 2024?

  • Søndag 24. mars (palmesøndag): Stengt.
  • Mandag 25. mars til tirsdag 26. mars: Utvidede åpningstider for enkelte butikker.
  • Onsdag 27. mars: 10.00 – 16.00.
  • Skjærtorsdag 28. mars og langfredag 29. mars: Stengt.
  • Påskeaften, lørdag 30. mars: 10.00 – senest 15.00. Merk at Vinmonopolet i Hammerfest er stengt denne dagen.
  • Søndag 31. mars (1. påskedag) og mandag 1. april (2. påskedag): Stengt.

Det understrekes at det kan være lokale avvik, spesielt i mindre butikker, så det anbefales å sjekke åpningstidene for ditt lokale Vinmonopol.

Salg av alkoholholdig drikke opptil 4,7 prosent kan som hovedregel skje fra kl. 08 til kl. 18. På dagene før søndager og helligdager skal salget som hovedregel opphøre kl. 15.00.

De enkelte kommunene kan imidlertid innskrenke eller utvide dette til kl. 20.00 på hverdager og til kl. 18.00 på lørdager og dager før helligdager.

Når kan du kjøpe øl påsken 2024?

Mandag 25. mars og tirsdag 26. mars: Ølsalget stenger kl. 20.00.

Onsdag 27. mars: Ølsalget stenger kl. 18.00.

Skjærtorsdag 28. mars og langfredag 29. mars: Ølsalget er stengt.

Påskeaften, lørdag 30. mars: Ølsalget varierer mellom kl. 08.00/09.00 og 15.00/16.00, avhengig av kommunens bestemmelser.

Første og andre påskedag, søndag 31. mars og mandag 1. april: Ølsalget er stengt.

Det er viktig å merke seg at noen kommuner kan ha forskjellige regler, så det anbefales å sjekke lokale bestemmelser for nøyaktige åpningstider.


Vi benytter anledningen til å ønske deg en riktig god påske, ta vare på deg selv og dine.

Sist oppdatert: 1. april 2025 av ManneMat

Legg igjen en kommentar

×