Vi har testet en fireretters middag på Nedre Foss Gård, et steinkast fra Akerselva. Vi var opp- og feststemte da vi vandret opp Grünerløkka for å smake oss gjennom menyen og så virkelig frem til en klassekveld.
Nedre Foss Gård er Grünerløkkas eldste bygg og her finner man både Radegast vinbar, Krongods cocktailbar og en egen bryggeribar på loftet i tillegg til selve restauranten.

Nedre Foss Gård oser av gammel (og ny) ærverdighet; Interiøret er klassisk hvitt med ispedd eik og messing. Den behagelige, indirekte belysningen og de åpne lokalene setter oss i svært god stemning allerede før vi har tenkt på maten.
Vi fikk et flott plassert 2-mannsbord med utsikt ut mot Akerselva og Vulkan, men kunne også kikke direkte inn på det åpne kjøkkenet der de dyktige kokkene var hektisk opptatt med å tilberede.
Vi ba enkelt og greit om husets musserende til aperitiff – et godt valg! En Crémant d’Alsace Extra Brut fra Rieffel var helt fortreffelig å starte kvelden med. Siden vi allerede hadde bestemt oss for en fireretters meny ba vi samtidig den hyggelige servitøren om å matche drikke til disse. Siden de to første rettene besto av fisk ble vi anbefalt en østerriksk hvitvin, Werlitsch Ex Vero II Legot 2006. Denne passet helt ypperlig og virkelig løftet smaken på rettene, som seg hør og bør.
Rett 1: Makrellstørje med mandelpotet og syltet skogsopp
Makrellstørjen, eller tunfisken om man vil, var lett stekt og hadde dyp rødbrun kjerne. Den var lett brunet og smakte slik tunfisk skal smake men vi savnet et lite pønsj. Mandelpotetene kom servert som mos og også her var den gode mandelpotetsmaken beholdt. Vi satte virkelig pris på den syltede skogsoppen, dette var nye men gode smaker. Absolutt en god start!
Sammen med forretten fikk vi også ferskt brød og kremet smør som ble fortært gjennom hele måltidet.

Rett 2: Grillet ishavsrøye med stilkblomkål og sitronsaus
Vi simpelthen elsket denne retten, den var søt, den var syrlig og sitronsausen virkelig lot ishavsrøyen komme til sin rett. Grønne erter balanserte den syrlige sitronsausen og stilkblomkålen fylte på med en behagelig, rund smak. Ishavsrøye er et utmerket valg også for de som ikke sverger til fisk.

Rett 3: Lammemørbrad med gresskar, østerssopp og tyttebær

Lammet var nydelig stekt og badet i en deilig sjysaus med mange gode smaker. Tyttebær hører til og disse virket både ferske og nyplukket. Østerssoppen tilførte en god, nøtteaktig smak og hadde perfekt konsistens. Soppen var smørstekt og tok med mye smak til måltidet.
Gresskarpuréen hadde en naturlig sødme med hint av krydder for årstiden; Kanel, muskatnøtt og ingefær.
En ting vi ikke helt skjønte poenget med og som ikke bidro med spesielt mye for å heve retten var syltede kongler(!). Denne smakte bare syrlig kvae og ga oss ikke noe annet enn spørsmål om hvorfor…
Denne hovedretten likte vi veldig godt og vil anbefale deg å teste denne om du besøker Nedre Foss Gård.
Akkompagnert av en frisk og fyldig Chinon fra Château de Coulaine var dette høydepunktet denne kvelden. Loire-vinen ga virkelig mersmak til retten og smaken i lammet ga en helt ny dimensjon til vinen.
Rett 4: Brunet smørmousse med karamell, timian og blåbærsorbet

En herlig avslutning på en fortreffelig kveld. Smørmoussen smakte, ja selvfølgelig, godt, stekt smør med en anelse karamell. Den syrlige blåbærsorbeten kunne vi spist litervis av men nøyde oss med kulen vi fikk. Sorbeten lå på toppen av deilig, småsøt granola som ga den nødvendige crunchen. Etter de tre foregående rettene var desserten akkurat passe mektig og vi konkluderte med 5 av 5 stjerner for middagen.
Nedre Foss Gård oppsummert
Denne ettermiddagen på Nedre Foss Gård var utrolig bra. Vi hadde ikke mange ting å trekke ned på, men om vi skal påpeke noe var det kanskje den første servitøren. Man skal ikke snakke ned ferske i faget men kanskje man skal sørge for at de får med en mer erfaren i oppstartsperioden? Å konkludere med at en vin er fransk er litt for enkelt.
Vi har hatt en tendens til å besøke spisesteder litt utenom «vanlige» spisetider tydeligvis og derfor møtt på ganske tomme lokaler. Dette kan også være hyggelig da servicen i de fleste tilfellene da også er på topp. Det vi savnet var selvfølgelig litt mer liv i lokalene men vi valgte jo tidspunktet selv og må nok en gang ta på oss skylden for dette.
Nedre Foss Gård er ikke blant de dyreste stedene man kan spise i Oslo. Lokalene (eller «resorten») har flust av sjarm og betjeningen er hyggelige og oppmerksomme. Vi kommer tilbake hit en annen gang og prøver en enklere meny – lett!
Pluss for vinutvalget, dette har høy klasse. Om man vil ha en lengre kveld her kan man gjerne ta et glass god vin på Radegast vinbar eller som vi, gå opp en trapp til Bryggeribaren, her var stemningen på topp og ølutvalget stort.

Prisnivå: 4 av 5 (0 er rimeligst, 5 er dyrest)
Nedre Foss Gård får vårt anbefalt-stempel!

Tidspunkt for besøk: 29. september 2023 kl. 1830
Les om poengskalaen: Slik tester vi
Sist oppdatert: 2. april 2025 av ManneMat